Owsianka z kakao lub gorzką czekoladą – przepis
Owsianka z kakao lub gorzką czekoladą stała się jednym z moich ulubionych śniadań. Często zaczynam poranek od kawy i właśnie od pierwszego posiłku z wykorzystaniem owsianki. Dlaczego? Bo jest to najszybszy, najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie pożywnego i zdrowego śniadania. Wiele osób nie przepada za owsianką. U większości osób wygląda ona jak szara ponura papka, którą muszą zjeść – bo tak postanowili. Niżej zdradzę Ci przepis na owsiankę z kakao lub gorzką czekoladą!
Ja też tak myślałem i przyrządzałem mało estetyczne i słabo wyglądające śniadania z jej udziałem. Wystarczy trochę wyobraźni, wykorzystanie Twoich ulubionych produktów i proszę! Jest kolorowo!
Poniżej macie jeden z moich przepisów, który wykorzystują robiąc ją.
Składniki
- 50 gram owsianki
- 30 gram WPC białka – u mnie był smak ciasteczkowy
- 20 gram gorzkiej czekolady lub kakao
- 2 gramy wiórek kokosowych
- 3 gramy zmielonych migdałów
Makroskładniki
- Kalorie: 421
- Białko: 32.6
- Węglowodany: 35.2
- Tłuszcze: 14.5
Owsianka z kakao lub gorzką czekoladą – przygotowanie
Jest banalnie proste, owsiankę wrzuć do garnka razem z woda. Gotuj na wolnym ogniu mieszając ją. Po jakimś czasie dodaj białko WPC – możesz je pominąć. Natomiast musisz pamiętać, że wartość białka w posiłku zmaleje. Na koniec wrzuć kakao lub gorzką czekoladę. Czym więcej procent tym lepsza. Całość przerzuć do miseczki i udekoruj swoimi ulubionymi dodatkami! Makroskładniki są podane z gorzką czekoladą. Smacznego!
A płatki daje do mikrofali w 1.5 minuty są miękkie i idealne.
Też można to w taki sposób zrobić 🙂