5 prostych kroków, by wdrożyć zdrowe odżywianie bez pomocy dietetyka
Czy zdrowe odżywianie, czyli odżywcze, pełne witamin i minerałów jedzenie musi kojarzyć się nam z ciągłymi wyrzeczeniami? Oczywiście, że nie! Poznaj 5 naszych prostych kroków do wdrożenia zdrowej diety ze smakiem i przyjemnością.
Zasady zdrowego odżywiania – dlaczego warto jeść zdrowiej?
Zasady zdrowego odżywiania nie zawsze są nam po drodze. Gotowe, przetworzone produkty, fastfoody, nadmiar węglowodanów i cukrów prostych – to wszystko kojarzy nam się z wygodą i radością z jedzenia. Nie jest to jednak rozwiązanie na dłuższą metę. Organizm, by przeprowadzić niezbędne do życia procesy, wymaga odpowiedniej ilości węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika i wody. Gdy nie jest dobrze odżywiony, daje nam sygnały w postaci złego samopoczucia (wzdęcia, bóle głowy, zaparcia) i schorzeń – cukrzycy, miażdżycy, nowotworów. Warto zatem postarać się o zdrowsze podejście do jedzenia zawczasu. Nierzadko wymaga to od nas wdrożenia odpowiednich zmian, które często są niekomfortowe. Znamy jednak przepis na to, by zrobić to z lekkością i radością.
1. Pozbądź się tego, co nie ułatwia Ci przejścia na zdrowe odżywianie
Pierwszy krok, który musisz poczynić w drodze do lepszego, odżywczego jedzenia, to przegląd swojej lodówki i szafek w poszukiwaniu produktów, które nie służą Twojemu zdrowiu. Będą to przede wszystkim przekąski słone, w tym chipsy, paluszki, chrupki itp. Bogate w sól podnoszą ciśnienie tętnicze, co przekłada się na uszkodzenia naczyń krwionośnych. Podobnie jest ze słabej jakości słodyczami – ich nadmiar w ciągu lat przekłada się na częste wyrzuty insuliny osłabiające trzustkę, co przyczynia się m.in. do wystąpienia cukrzycy typu 2. Zastąp je zdrowszymi wersjami (np. z pełnoziarnistej mąki, z ziarnami, by glukoza tak szybko nie wzrastała) bądź wybieraj je tylko na specjalne okazje. Nie musisz się z nimi żegnać na zawsze – ogranicz je do spożycia kilka razy w roku lub rzadziej. Nie myśl, że są zakazane, a po prostu toksyczne.
2. Zdrowe odżywianie – postaraj się o idealne proporcje, nie tylko sylwetki!
Zdrowe odżywianie to nie tylko wybieranie odpowiednich produktów – to dbanie o idealne kompozycje posiłków. Chodzi przede wszystkim o prawidłowy stosunek białka do węglowodanów (najlepiej złożonych) i tłuszczy (zdrowych). W dużym uproszczeniu białko jest budulcem w naszym organizmie, tłuszcze są nośnikami witamin i minerałów, a węglowodany paliwem dla naszych mięśni i mózgu. Nie może zatem zabraknąć żadnego z tych elementów, co jest częste przy np. spożywaniu przetworzonych posiłków. Są pełne węglowodanów prostych, z minimalną ilością białka i masą niezdrowego tłuszczu. Jeśli chcesz wiedzieć, jakie proporcje dla siebie wybrać, skorzystaj z kalkulatorów makroskładników dostępnych w Internecie.
3. Zdrowa dieta z fastfoodami? Ucinaj je i dodawaj ulubione warzywa do każdego posiłku
Łatwo powiedzieć, że zdrowa dieta równa się brak smaku. Jednak we wszystkim chodzi nie o zdrowe/niezdrowe produkty, a ich odpowiedniej kompozycje. Może Cię zaskoczę, ale odżywiając się zdrowo, możesz jak najbardziej zjeść frytki i burgera. Ważne, by na talerzu oprócz węglowodanów prostych (bułki w burgerze i frytek) znalazły się również witaminy i błonnik (warzywa). Dodawaj je wszędzie, gdzie się da – nie ma ograniczeń. Wybieraj te, które lubisz, w najlepszej wersji, którą preferujesz. Grillowana papryka w otoczeniu sałaty i lekkiego dressingu z małym burgerem? Jak najbardziej!
4. Kupuj tylko te zdrowe produkty, które naprawdę lubisz
Nie zmuszaj się do zdrowych produktów, jeśli nie jesteś do nich przekonany. Nie dość, że jedząc je, będziesz sfrustrowana/y, to jeszcze szybciej wpadniesz na pomysł, by znowu zamówić pizzę. Podczas zakupów lub tuż przed zastanów się, które z warzyw i owoców najbardziej lubisz. Następnie dodaj do koszyka białko w postaci ulubionego mięsa, ryb, czy też serów i tofu. Tłuszcze? To nie tylko oliwa z oliwek, ale także Twój ulubiony śledzik w oleju, czy też orzechy. Jeśli chcesz dobrać węglowodany, pamiętaj, by były one pełnoziarniste. Nie rezygnuj z makaronu czy ziemniaków – pamiętaj o ich zdrowszych wersjach zarówno, jeśli chodzi o postać, jak i obróbkę termiczną. Idź do kasy ze świadomością, że wszystkie pozycje zjesz z przyjemnością.
5. Otaczaj się sprawdzonymi, pozytywnymi treściami na temat jedzenia
W ostatnim czasie mamy do czynienia z trendami w Social Mediach promującymi skrajne postawy wobec żywienia. Z jednej strony przedstawiane są monodiety, polegające na całkowitym odrzuceniu węglowodanów (keto), z drugiej na jedzeniu tzw. comfort food (pierożków, makaronów, wszelkich węglowodanów). Obie diety nie są dobrym rozwiązaniem. Dbaj o właściwe, zdrowe treści w swoich SM. Odetnij się od skrajnych profili na rzecz pozytywnych treści. Zachowaj umiar, zdrowy rozsądek, obserwuj swoje ciało i ufaj tylko sobie. Jeśli influencer poleci Ci białko, po którym masz problemy z układem pokarmowym – odpuść i postaw na tradycyjne źródła tego makroskładnika.
Nie musisz robić rewolucji w swoim życiu, by dokonywać zdrowszych wyborów. Wystarczy świadomość i wiedza, że niektóre produkty po prostu nam nie służą. Zapraszamy do śledzenia naszego bloga – tam znajdziesz jeszcze więcej informacji i motywacji do małych zmian, które w perspektywie czasu robią „robotę”!