fit deser jednoporcjowy oreo
Desery, Przepisy, Slider

Fit deser jednoporcjowy – oreo

Fit deser jednoporcjowy oreo jest moją kolejną propozycją zaraz po tym deserze, który został przez Was pozytywnie przyjęty. Jeżeli lubicie smak ciastek oreo to musicie go zrobić!

Fit deser jednoporcjowy – oreo

Plusem tych wszystkich fit deserów jednoporcjowych jest to, że bardzo łatwo je przygotować oraz objętościowo są naprawdę duże i idzie się nimi nasycić. Jest to idealna odskocznia od tradycyjnych batoników, które potrafią mieć taką samą kaloryczność co te desery, a objętościowo są nieporównywalnie większe. Do dzisiejszego deseru będziesz potrzebował kilku składników. Całość dzieli się na trzy etapy. Przygotuj się na zrobienie biszkoptu, masy oraz polewy. Zapewniam Cię, że zrobienie go jest bajecznie proste.

Fit deser jednoporcjowy – składniki

Omlet biszkoptowy

1 jajko
40g białka jaja kurzego
25g mąki tortowej
10g kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodzik

Masa

5g żelatyny
70ml wrzątku
100g skyra naturalnego
50g twarogu chudego
Słodzik

Polewa

40g skyra naturalnego
16g czekolady białej

Makroskładniki

Kcal: 450
Białko: 47g
Węglowodany: 38g
Tłuszcze: 10g

Fit deser jednoporcjowy

Fit deser jednoporcjowy – przygotowanie

Omlet biszkoptowy

Pierwsze co musisz zrobić to oddzielić białko od żółtka. Ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodaj żółtka oraz resztę składników i delikatnie połącz wszystko i usmaż biszkopt na patelni. Pamiętaj, aby usmażony przez Ciebie omlet był bardzo podobny wielkością do naczynia, w którym chcesz podać. Gotowy omlet odstaw, aby wystygł.

Omlet przekrój na pół i pierwsza część ułóż na dnie naczynia. Ostrożnie dociśnij go do dna.

Masa

Rozrób żelatynę i odstaw do ostudzenia. Skyr blenduj z twarogiem oraz słodzikami i ostudzoną żelatyną. Całość wylej do naczynia. Deser powinien delikatnie stężeć dlatego na tym etapie powinieneś włożyć go do lodówki.

Polewa

Rozpuść czekoladę – sposób zostawiam Wam i połącz ją ze skyrem. Stężony deser wyciągnij z lodówki. Na górę połóż najpierw drugą część biszkopta, następnie rozsmaruj polewę i włóż do lodówki na cała noc, chyba, że masz wilczy apetyt na niego to powinny wystarczyć 2 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.