Tarta na słono z łososiem – przepis
Tarta na słono z łososiem to przepis, który chciałbym dzisiaj Wam zdradzić. Idealny posiłek, który możecie wykorzystać na niedzielny obiad lub lunchbox do pracy.
Tarta na słono – poznaj mój przepis na idealna tartę
Tarta na słono zazwyczaj robiona jest z wykorzystaniem masła, aby ciasto było kruche. Ja zrezygnowałem z niego i do ciasta wykorzystałem głównie mąkę, jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny i wodę. Góra tarty została wzbogacona o mozarelle light, która podczas pieczenia idealnie roztopiła się i zastąpiła mi ser żółty, dzięki temu pozwoliło mi to zaoszczędzić kilkadziesiąt kalorii. Łososia w plastrach, który uzupełnił posiłek o białko i zdrowe tłuszcze oraz fetę, która nadała całości słony smak. I na samym końcu mój ulubiony składnik, czyli suszone pomidory w oliwie.
Warto wspomnieć i poświecić kilka słów na temat łososia. Ryba ta stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. W 100 gramach ryby możemy znaleźć aż 20 gramów białka, niezależnie od rodzaju hodowli. Mówi się też, że ryba ta jest bogata w tłuszcze wielonienasycone, a także w kwasy OMEGA-3. Reasumując łosoś jest godny uwagi i warto włączyć go do swojej diety.
Muszę stwierdzić, że ciasto wyszło obłędne oraz również kruche, aczkolwiek na pewno nie tak kruche, jak z użyciem masłem. Co do składników to możecie teoretycznie wykorzystać wszystko co lubicie – z tym, że musicie pamiętać, aby uwzględnić to przy wyliczaniu makroskładników.
Tarta na słono – składniki
300 gram mąki
200 gram jogurtu naturalnego
3 jajka
125 gram mozarelli light
80 gram łososia w plastrach
50 gram fety
50 gram suszonych pomidorów w oliwie
15 gram oliwy z oliwek
Makroskładniki (całość)
Kcal: 1767
Białko: 102
Węglowodany: 145
Tłuszcze: 77
Tarta na słono – przygotowanie
Z mąki, oliwy, soli i wody oraz odrobiny jogurtu naturalnego wyrób ciasto (wodę powinieneś dolewać w trakcie wyrabiania). Przed wyłożeniem na formę schłodź około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu ciasto wyłóż na formę do tarty oraz rozłóż ją po same brzegi. Następnie wsadź do piekarnika i podpiecz delikatnie w 200 stopniach.
Jajka roztrzep z jogurtem oraz przyprawami wybranymi przez Ciebie i wylej na ciasto. Na wierzchu rozłóż plasterki łososia, fetę oraz mozarellę. Piecz tarte na słono około 30 minut w 200 stopniach.